plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Cum să alegem cel mai bun loc în avion?

În acest articol vom relata despre cele mai favorabile condiții de zbor cu avionul. Trebuie să recunoaștem că, pentru cei ce călătoresc destul de des, acest factor este unul esențial. De exemplu, ocupând locul de mijloc, strâmtorat din ambele părți de doi tovarăși de drum dolofani, zborul Dvs. nu va fi foarte plăcut. Sau, dacă vă alegeți cu un loc în ultimul rând, unde nu este nici geam, nici fotoliile nu se lasă pe spate, iar toaleta este alături (deplasarea permanentă a pasagerilor, precum și alte încomodități) – toate acestea vor crea premisele unui zbor mai puțin confortabil.

Așadar, pentru a petrece un timp frumos ”la înălțime”, trebuie să știm care locuri din avion sunt cele mai confortabile. 

Locul de lângă geam

Avantaje

Dacă planificați să dormiți sau să citiți, atunci locul de lângă geam este soluția perfectă. În primul rând, nu veți fi deranjat de alți pasageri. În al doilea rând, veți putea savura, pe parcursul zborului, priveliștea minunată de după geam, cerul și norii de cele mai diverse forme. Desigur, aceasta depinde și de ora zborului. Noaptea este mai puțin probabil să deslușiți aceste priveliști.

Dezavantaje

Este mai complicat să Vă deplasați din acest loc. De exemplu, pentru a merge la toaletă, va trebui să îi deranjați pe pasagerii de lângă Dvs.

Locul de lângă culoarul de trecere

Avantaje

Acesta este foarte convenabil, datorită posibilității de a întinde picioarele pe culoar, de a Vă ridica cu ușurință, de a merge la toaletă. De asemenea, după aterizarea avionului veți ajunge mai repede la ieșire.

Dezavantaje

Pasagerii și însoțitorii de bord vor trece deseori pe lângă Dvs. și uneori s-ar putea să Vă deranjeze. De asemenea, veţi fi nevoit să Vă ridicaţi ori de câte ori pasagerii de alături vor dori să se scoale de pe scaun. Pasagerii care aleg aceste locuri sunt printre cei mai deranjați.

Locurile din mijloc – poziție neutră

Aceste locuri sunt, oarecum, neutre. Ele combină în sine avantajele și dezavantajele fotoliilor de lângă geam şi a celor de lângă culoar. Pe aceste locuri veți sta mai liniştit, decât în locurile de lângă culoar, şi Vă veți ridica cu ușurință, spre deosebire de fotoliile de lângă geam. Totuşi, veți fi nevoit să îi permiteți vecinului de lângă geam să treacă, dacă acesta va dori să iasă. Iar dacă Dvs. veți dori să Vă deplasați, va trebui să deranjați vecinul de lângă culoar.

Locurile situate lângă ieșirile de urgență

Avantaje

Aceste locuri se caracterizează printr-o distanță mai mare până la rândul următor. Acest fapt permite să Vă relaxați întinzând picioarele, să Vă ridicați fără să deranjați vecinii. În unele avioane, însă, acest rând de fotolii lipsește.

Dezavantaje

Deseori, companiile aeriene preferă să le ofere aceste locuri pasagerilor cu codiție fizică bună, astfel încât, într-o situație de urgență, aceștia să poată deschide ieșirea de urgență și va ajuta personalul avionului să evacueze pasagerii. Totuși, nu toate companiile aeriene fac acest lucru. De aceea, pasagerilor în vârstă, pasagerilor cu copii sau cu animale de companie, nu le este permis să ocupe aceste locuri. Un alt dezavantaj, este faptul că nu aveți voie să blocați ieșirile de urgență cu bagajul Dvs. de mână.

Locurile amplasate în fața ieșirilor de urgență

Aici, de obicei, găsim numai dezavantaje. De cele mai multe ori, spătarele fotoliilor din aceste rânduri sunt fixe sau au un unghi de deviere foarte mic. Acest lucru este prevăzut pentru a nu bloca trapele ieşirilor de urgenţă. 

Locurile amplasate în partea din fața salonului

Avantaje

Dacă servirea gustărilor începe cu partea din fața avionului, atunci primele rânduri vor beneficia de un confort și o varietate mai mare de băuturi și feluri de mâncare. De regulă, dacă locul se află în partea din spate a avionului, atunci opțiunile pasagerului vor fi mai limitate în această privință (multe bunuri vor fi cumpărate de pasagerii din față). Pe lângă aceasta, pasagerii din primul rând au o șansă mai mare de a ieși printre primii la sosire.

Dezavantaje

Dar și aceste locuri au unele dezavantaje – de multe ori în partea din faţă a avionului se instalează suporturile pentru leagănele copiiilor, iar pe respectivele locuri ar putea călători pasagerii cu copii mici. Acest lucru nu sporește confortul călătoriei, în special dacă intenționați să lucrați sau să Vă odihniți. Această situație le este cunoscută celor care au mai călătorit lângă un copil, acesta plângând în decursul a 7 sau 12 ore din cauza disconfortului cauzat de zbor.

Locurile din spate

Aceste locuri au un singur avantaj, însă unul semnificativ, și anume siguranța relativă pe care o oferă. Potrivit statisticii americane, 67% dintre toți pasagerii care au supraviețuit în accidente erau așezați anume în spatele avionului. Dacă aeroportul nu este dotat cu rampe telescopice, atunci cel mai probabil este că pasagerii vor coborî sau urca simultan, atât prin partea din față, cât și prin cea din spate. În această situație, veți fi printre primii care vor coborî din avion. Este de menționat și faptul că, dacă zborul nu este aglomerat, locurile din spate de obicei sunt libere. Astfel, puteți dormi confortabil pe 3 scaune. 

Primul rând/Rândul, în fața căruia nu sunt amplasate alte scaune

Dacă rândul Dvs. este primul (aceasta se referă nu numai la primul rând propriu-zis, dar și la primul rând conform următoarei clasei de deservire, sau primul rând în una dintre secțiile salonului, în fața căruia nu sunt amplasate scaune), atunci veți beneficia de un avantaj semnificativ - nimeni nu-și va lăsa spătarul scaunului peste Dvs. În condițiile unei distanțe mici între rândurile clasei economice, acest lucru devine important.

Printre dezavantaje vom aminti că, cel mai probabil, în fața Dvs. va fi un perete despărțitor sau bucătăria/toaleta. Nu toți pasagerii își ar accepta să privească în fața lor un perete pe tot parcursul zborului. De asemenea, pe acesta pot fi amplasate suporturile pentru leagănele de copii. Consecințele unei asemenea poziționări le-am discutat mai sus.

Ultimul rând/Rândul, în spatele căruia nu sunt amplasate alte scaune

Cel mai probabil, spătarele scaunelor nu sunt flexibile, sau sunt limitate în acest sens. Acest lucru se explică prin amplasarea, în spatele Dvs., a ieșirii de urgență, toaletei, bucătăriei, a unui spațiu tehnic sau a unui perete.

Să recapitulăm

Pe scurt, aceasta este lista locurilor avantajoase sau mai puțin avantajoase, la care poate pretinde pasagerul. De asemenea, este de menționat că structura internă a aeronavelor diferă semnificativ, şi acest factor trebuie luat în considerare.

În afară de faptul că un rând poate consta din 2, 3 sau 4 scaune, trebuie să luați în considerare și distanța dintre scaune, numărul de clase în salon, precum și alte particularităţi. Rețineți că o companie aeriană deține diferite tipuri de aeronave.

Sfaturi. Cum să alegeți cele mai bune locuri

1. Modelul aeronavei, cele mai mici detalii ce țin de confortul salonului (prezenţa televizorului, a prizelor electrice, distanţa dintre rânduri, amplasarea toaletelor) pot fi ușor găsite pe site-ul companiei aeriene sau pe site-ul nostru.

2. Dacă știţi cu precizie ce loc Vă doriți, Vă puteți adresa cu această întrebare chiar în timpul înregistrării la aeroport (atunci se repartizează locurile libere, care au rămas după înregistrarea online). Dacă totuşi nu cunoașteți cum sunt amplasate locurile, solicitați schema salonului aeronavei – toate locurile libere vor fi marcate cu o culoare corespunzătoare.

De asemenea, în timpul înregistrării la aeroport, puteţi specifica că doritiți un loc fie la geam, fie lângă culoar etc. Cu siguranţă, personalul va accepta să Vă ajute.

3. În aeroporturile moderne, puteţi beneficia de serviciile ghișeurilor de auto-înregistrare şi să alegeţi locul potrivit pentru Dvs. De asemenea, Vă puteți înregistra și online pe site-ul companiei alese – astfel veți economisi timp. Aceste servicii sunt deja oferite de marile companii aeriene.

Dacă ați optat pentru înregistrarea clasică - la ghișeul de înregistrare, atunci trebuie să veniți la aeroport cu 2 ore înaintea decolării. În acest fel, veți fi printre primii și veți avea avantajul de a alege locul dorit.

4. Dacă este posibil, e mai bine să alegeți cursele mai puţin aglomerate – astfel Vă puteți bucura de un confort în plus. De exemplu, veți avea posibilitatea (dacă doriţi) să dormiţi pe trei scaune disponibile (detaliile le găsiți în articolul nostru – locurile favorabile, atunci când zborul nu este aglomerat).

Cele mai aglomerate zile sunt duminică și vineri. Orele cele mai aglomerate sunt pentru cursele de dimineaţă şi seară. Dacă dispuneţi de timp, optaţi pentru zbor în zilele de luni, marţi sau joi, cursele de la amiază sau de după-amiază.

5. Pentru a face o alegere reușită, trebuie să luați în considerare literele ce determină numărul locului – acestea pot fi litere ale alfabetului chilirilic sau latin, deci trebuie să fiți atenți la acest detaliu, pentru a Vă bucura din plin de zbor.

De exemplu, locul 1 ”B” ar putea desemna scaunul de lângă culoar, dar și scaunul din mijlocul rândului. De asemenea, fiți atenți la litera ”E”.

6. Este important să luați în considerare direcţia zborului. Dacă alegeți corect locul, veți evita ca soarele să Vă orbească cu razele sale: în cazul unui zbor în direcția Est – Vest, soarele străluceşte din partea stângă; în cazul unei curse din Vest spre Est, soarele va fi din partea dreaptă. Dacă optați să călătoriți cu o cursă matinală, soarele va fi din partea stângă pentru direcţia Nord – Sud, și pe partea dreaptă pentru direcția de la Sud spre Nord.

Cum să evitați locurile dezavantajate

  • Dacă aveți această posibilitate, studiaţi schema aeronavei cu care urmează să călătoriți,
  • Dacă este posibil, solicitați o consultație de la reprezentantul companiei aeriene
  • Înainte de zbor, decideți ce este prioritar pentru Dvs. – priveliştea de pe geam sau posibilitatea de a Vă ridica din fotoliu fără să deranjați pe cineva, de exemplu, pentru a merge la toaletă
  • Studiind planul salonului, alegeţi locurile cele mai favorabile, urmând după regulile descrise în acest articol
  • Nu alegeţi locurile amplasate în partea din spate a avionului, situate aproape de toaletă, bucătărie și alte încăperi tehnice
  • Evitați locurile în care spătarele scaunelor nu sunt flexibile, sau sunt limitate în acest sens
  • Nu alegeți locurile situate între ieşirile de urgenţă, sau locurile în spatele cărora se află aceste ieșiri.

Dacă V-ați ales cu un loc nefavorabil

Dacă totuşi aţi primit biletul pentru un loc nu întocmai confortabil, atunci, imediat după aterizare, aveţi la dispoziţie câteva minute pentru a ocupa un loc liber ceva mai confortabil (bineînțeles, dacă exită locuri libere).

Nu ratați șansa să ocupaţi un loc mai bun din inițiativă proprie, fără să aşteptaţi o sugestie din partea însoțitoarei de bord.

După ce ultimul pasager va urca în avion, iar însoțitoarea de bord va anunţa „Boarding is over”, veți avea cinci minute pentru a ocupa un loc liber mai confortabil.

Timpul este limitat, întrucât după ce avionul prinde viteză, va fi interzis să Vă ridicaţi din scaunul pasagerului. După ce avionul decolează, este posibill cacele mai confortabile scaunesă fie deja ocupate de către pasagerii mai agili şi experimentați. Nu trebuie să Vă faceţi griji în acest sens. Oricând puteți să Vă aşezaţi la locul Dvs, indicat în bilet.

Totuși, mai bine ar fi să alegeţi chiar de la înregistrare locul cel mai confortabil.

Vă dorim un zbor agreabil și o aterizare ușoară!

Comentarii