Compania aeriană Aer Lingus P.L.C.

plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0
image

Slogan

Aer Lingus. Great Care. Great Fare.

Descriere

Compania aeriană ”Aer Lingus” este purtătoarea steagului naţional al Irlandei şi operează o flotă de aeronave Airbus în Europa, America de Nord, Africa de Nord și Asia. Aceasta este una dintre cele mai vechi companii aeriene existente în Irlanda și a doua după rivala ei - Ryanair care operează curse low cost. Sediul central al companiei aeriene este situat pe melagurile Aeroportului din Dublin în Swords, Fingal, Irlanda. Un moment deosebit în istoria Aer Lingus a fost aniversarea de 75 de ani a companiei în 2011. La 26 martie, Aer Lingus a prezentat ultima aeronavă care a fost pictată în uniforma specifică anilor 60, iar echipajul a fost purtat o selecție de uniforme istorice si reprezentative pentru companie.

Istoric

Aer Lingus a fost întemeiată la data de 15 aprilie 1936, cu un capital de 100.000 de lire sterline. La 27 mai 1936,la cinci zile după ce a fost înregistrată ca o companie aeriană, primul zbor a avut loc între Baldonnel Airfield (în Dublin) și Bristol (Whitchurch) Aeroport, Marea Britanie, folosind un De Havilland 84 Dragon de șase locuri pe care l-au numit ”Eagle” (Vulturul). Ceva mai târziu, în același an, compania aeriană a achiziționat al doilea avion - un biplan cu patru motoare De Havilland 86 Express numit "Eire", cu o capacitate de 14 de pasageri. Acestea au fost începuturile timpurii ale companiei Aer Lingus.

Primul zbor

27 mai 1936

Business Lounge

Gold Circle Lounge

Bazele operaționale

Belfast, Cork, Londra, Gatwick, Shannon

Baza operațională principală

Aeroportul Internaţional Dublin

Destinaţii

80

Zboruri din oraşele

Începând cu data de 07 ianuarie 2013 Aer Lingus servește un total de 80 de aeroporturi printre care putem menționa 5 în Irlanda, 15 în Marea Britanie, 50 în Europa, 5 în Africa, 1 in Asia și 4 în Statele Unite ale Americii. Compania aeriană Aer Lingus oferă, de asemenea, de 80 de destinaţii suplimentare în regiunea Asia, Australia și America de Nord, prin intermediul acordurilor de codeshare și interline cu Etihad Airways, JetBlue Airways și United Airlines. Destinațiile curselor regulate sunt în: Asia: Emiratele Arabe - Dubai Europa: Austria - Salzburg, Bulgaria - Sofia, Latvia - Riga, Irlanda - Galway, Sligo, Waterford, Italia – Milan, Lituania - Vilnius Polonia - Kraków, Poznan, Portugalia - Funchal, Spaina - Almería, Seville, Valencia, Regatul Unit - Belfast Intl, Derry, Doncaster/Sheffield, Durham/Tees Valley, East Midlands, Leeds/Bradford, Liverpool, London-Oras, London-Luton, London-Stansted, Newcastle, America de Nord, Canada - Montréal, Statele Unite - Baltimore, Los Angeles, Newark, San Francisco Washington DC.

Flotă

La 27 februarie 2008, Aer Lingus a anunțat cumpărarea a patru avioane A320 care urmau să fie livrate undeva de la sfârșitul anului 2010 până la începutul anului 2011. La 10 aprilie 2008, acționarii Aer Lingus au aprobat achiziționarea a 18 aeronave noi, în valoare de 2,2 miliarde de dolari. Comanda a inclus și achiziționarea a șase A330-300E și șase A350-900S ce urmau să fie livrate între 2009 și 2016. Aceste aeronave vor fi folosite în expansiune și modernizarea flotei, aceste proiecte fiind în acord cu planurile de expansiune ale companiei.

Mărime flotă

44

Subsidiare

Aer Lingus Regional

Compania mamă

Aer Lingus Group plc

Persoane cheie

Christoph Mueller (CEO), Colm Barrington (Chairman), Frank Lawless (Chief executive pilot)

Sedii

Aeroportul Dublin, Fingal, Irlanda

Venituri

1.393 miliarde euro (2012)

Venituri din exploatare

69.1 milioane euro (2012)

Venituri Nete

40.6 milioane euro (2012)

Website

www.aerlingus.com