Compania aeriană Air India

plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0
image

Slogan

Your Palace in the Sky

Descriere

Air India este principala companie de transport aerian din India. Este o parte din Air India Limited (AIL), deţinută de statul indian. Compania aeriană operează o flotă de aeronave Airbus și Boeing în Asia, Statele Unite și Europa. Sediul companiei este situat în „Indian Airlines House” pe strada parlamentului din New Delhi. Air India are două noduri majore pe plan intern, la Aeroportul Internațional Indira Gandhi și Aeroportul Internațional Chhatrapati Shivaji. Un alt nod internațional este în plan pentru Aeroportul Internațional Dubai.

Istoric

Aviatorul Nevill Vintcent a avut o idee de a face zboruri poştale de la Bombay și Colombo ca legătură cu zborurile Imperial Airways din Marea Britanie. J. R. D. Tata, fondatorul companiei de prelucrare a fierului şi oţelului „Tata” a fost cel care l-a susţinut în această afacere. După trei ani de negocieri Vintcent și Tata au câştigat un contract în aprilie 1932 să presteze servicii poştale, iar în iulie 1932 Departamentul de Aviație a companiei Tata Sons a fost format. Tata Airlines a constat inițial dintr-un avion Puss Moth, unul Leopard Moth, o magazie din stuf de palmier, un pilot cu normă întreagă asistat de Tata și Vintcent, un inginer cu jumătate de normă și doi ucenici-mecanici. Serviciile iniţiale includeau zboruri săptămânale cu un avion Puss Moth între Karachi și Madras via Ahmedabad și Bombay ce acopereau peste 2.100 km. În primul său an de funcționare, Tata Airlines a zburat aproape 258.000 de km transportând 155 de pasageri și 10,71 tone de poștă. După al doilea război mondial, serviciul comercial obișnuit a fost reluat în India iar Tata Airlines a devenit o societate comercială pe acțiuni la 29 iulie 1946 sub numele de Air India. Air India International a intrat în era avioanelor cu reacţie în 1960 când a achiziţionat primul său Boeing 707-420, numit „Gauri Shankar”.

Primul zbor

15 octombrie 1932

Business Lounge

Maharaja Lounge

Baza operațională principală

Aeroportul Internaţional Chhatrapati Shivaji (Mumbai), Aeroportul Internaţional Indira Gandhi (Delhi)

Baza operațională secundară

Aeroportul Internaţional Chennai, Aeroportul Internaţional Netaji Subhas Chandra Bose (Calcutta)

Destinaţii

55 (fără companiile subsidiare)

Orașe Focus

Bengaluru (Bangalore), Trivandrum (Trivandrum), Cochin (Kochi), Rajiv Gandhi (Hyderabad), Sardar Vallabhbhai Patel (Ahmedabad), Dubai, Hong Kong

Zboruri din oraşele

Air India efectuează zboruri către 49 de destinații interne și 26 de destinații internaționale din 19 țări din Asia, Europa și America de Nord. Printre cursele Air India pe distanțe scurte se numără în principal orașe din India dar și orașe din Asia de Sud-Est și Asia de Sud-Vest. Pentru distanțe scurte sunt folosite aeronave de tip Airbus A320. La 19 septembrie 2012, aeronava Boeing 787 a fost introdusă pe unele rute interne. Compania aeriană are destinații pe distanțe lungi în Asia de Est, America de Nord și Europa folosind aeronave Boeing 777-200LR și Boeing 777-300ER. Printre destinaţiile companiei se numără: Iran, Emiratele Arabe, Ghana, Ethiopia, Yemen, Olanda, Iraq, Bahrain, Thailanda, Liban, Regatul Unit, Belgia, Egipt, SUA dar şi altele.

Flotă

Linia aeriană Air India are o flotă ce cuprinde 64 de aeronave Airbus şi 31 de aeronave Boeing. Pe lângă acestea se mai află încă 24 de aeronave pe lista comenzilor.

Mărime flotă

127(împreună cu companiile subsidiare)

Subsidiare

Air India Express, Air India Regional

Compania mamă

Air India Limited

Persoane cheie

JRD Tata (Founder), Rohit Nandan (CEO), Syed Nasir Ali (JMD)

Sedii

New Delhi, India

Website

www.airindia.in