plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Aerospace 1-11

image
image
image
image
thumb thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Aeronavă de pasageri turboreactoare, scurt-curier

Producător

BAC 1-11 a fost inițial conceput de către Avioane de Vânătoare, și a fost ulterior dezvoltat de către Corporația de Aeronave Britanice, când Hunting Aircraft (Avioane de Vânătoare) a fuzionat în BAC, împreună cu mai mulți alți producători de aeronave britanice în 1960. Aeronava a fost, de asemenea, produsă cu licență în România, în timpul anilor 1980, de către ROMBAC 1-11.

Fabricat

Modelul a fost produs între anii 1963–1982 (Regatul Unit), și între 1982–1989 (în România), fiind fabricate în total 244 de aeronave.

Primul zbor

Zborul inaugural a avut loc pe 20 august 1963, fiind introdus în serviciul activ în 1965.

Status

În prezent, aeronava BAC 1-11 nu mai operează zboruri.

Descriere

Corporația de Aeronave Britanice Unu-Unsprezece, cunoscută și ca BAC-111 sau BAC 1-11, a fost o aeronavă de pasageri turboreactoare, scurt-curier, din anii 1960 și 1970. A fost al doilea avion de pasageri turboreactor, de scurtă distanță, care a intrat în serviciu, după Aviația Franceză de Sud Caravelle. Aeronava are o capacitate de transport cuprinsă între 79 și 119 pasageri, în funcție de model. 1-11 a avut ca scop înlocuirea rolul precedentului Vickers Viscount, turbopropulsor, pe rutele cu rază scurtă de acțiune. One-Eleven a reușit pe piață înaintea de rivalilor săi, cum ar fi McDonnell Douglas DC-9, care a avut un avantaj temporar pe piață.

Aeronava s-a dovedit a fi obișnuită cu companiile aeriene interne și cu diverși operatori internaționali, mai mult de jumătate din vânzarile 1-11 de la lansare au avut loc pe cea mai mare și profitabilă piață, Statele Unite ale Americii. One-Eleven a fost unul dintre cele mai de succes modele de aeronave britanice și a servit pe scară largă până la ieșirea din serviciul activ în anii 1990, care a avut loc, în parte ca urmare a introducerii de restricții de zgomot al aeronavelor în multe națiuni europene.

Cei mai importanti clienti

Principalii utilizatori sunt British Airways, American Airlines, Braniff Airways, British United Airways.

Comentarii