plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Airbus A320

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Avion comercial de pasageri, bimotor, scurt/mediu-curier

Producător

Modelul A320 este produs de consorțiul European Airbus.

Fabricat

. Produsul se fabrică începând cu anul 1988, linia de producție fiind încă activă.

Primul zbor

A320 a fost lansat în martie 1984, primul zbor având loc pe 22 februarie 1987, iar prima livrare în 1988.

Preț

Prețul unui Airbus A320 era în 2013 de 91.5 millioane US$, 68 millioane €.

Status

Aeronava se află în prezent (2014) în serviciul comercial.

Descriere

Airbus A320 este o familie de avioane comerciale de pasageri, bimotoare, cu un singur culoar, scurt/mediu-curier. Airbus A320 este modelul standard, cu o capacitate de 150 de pasageri, și o rază de acțiune de 5.400 km, principala competiție pentru acesta reprezentând-o Boeing 737-800. A reprezentat prima aeronavă de pasageri cu comenzi de zbor digitale fly-by-wire și este cel mai popular model comercializat de Airbus, existând peste 5000 de comenzi, din care peste 3000 de avioane au fost livrate și sunt operaționale. Airbus A320 a fost realizat pentru a înlocui modelele Boeing 727 și pentru a fi concurent modelelor Boeing 737 și Douglas DC-9 (inclusiv McDonnell Douglas MD-80), familia A320 deținând și câteva recorduri - printre care cea mai mare rată de producție (32 de avioane/lună în 2007 în două fabrici - una la Toulouse și una la Hamburg).

Avionul deține un culoar mai larg decât competitorii săi, pentru a ușura accesul pasagerilor, un spațiu de stocare deasupra scaunelor mai mare, are sisteme de control și mentenanță digitale, ca și o mare parte din sistemele avionice, putând fi upgradate foarte ușor. Controlul aeronavei se realizează prin intermediul sistemelor EFIS, fiind utilizat un joystick în locul tradiționalei manșe (a fost primul avion astfel echipat). Printre facilitățile revoluționare ale aeronavelor s-au numărat - primul set complet digital de instrumente, primul sistem complet de control fly-by-wire dintr-un avion comercial, vârfurile aripilor, folosite cu același scop ca și aripioarele Boeing, însă având dimensiuni mult mai reduse. Avionul a fost conceput pentru operațiuni pe distanțe scurte și medii, fiind unul din modelele favorite ale liniilor aeriene low-cost (precum EasyJet, Jetblue, US Airways și Wizz Air), dar și al liniilor tradiționale (precum United sau Air France).

Cei mai importanti clienti

Principalii clienți ai modelului A320 sunt companiile aeriene US Airways, EasyJet, China Southern Airlines, China Eastern Airlines.

Comentarii