plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Boeing 717

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Avion de pasageri scurt-curier, de mică capacitate

Producător

Modelul a fost proiectat de McDonnell Douglas și construit de Boeing Commercial Airplanes după preluarea acestei firme în 1998.

Fabricat

Perioada de fabricație este a fost cuprinsă între anii 1998-2006.

Primul zbor

Primul zbor efectuat de aeronavă a avut loc pe 2 septembrie 1998.

Status

Produsul nu se mai fabrică, însă este în serviciu.

Descriere

Boeing 717 este un avion de pasageri scurt-curier, de mică capacitate, beneficiind de motoare Rolls-Royce BR700. Cunoscut și ca MD-95, după numele purtat înainte de achiziția McDonnell Douglas de către Boeing, avionul are o capacitate de 106 pasageri, și o autonomie între 2645 și 3815 km. S-au construit 156 de astfel de aeronave. Boeing 717 are o coadă în forma literei T, cu motoarele amplasate pe fuselaj, în spatele aeronavei, cabina aranjată intr-un sistem asimetric - cu 3 locuri pe o parte și 2 pe cealaltă, și este dotat cu fly-by-wire și cu avionică electronică.

Modelul este a treia generație a Douglas DC-9, singurul avion construit de Boeing după un proiect extern, precum și ultimul avion construit la fosta fabrică a McDonnell Douglas din Long Beach, California, SUA. Existența unei supra-saturări pe piața avioanelor de 100 de locuri la mijlocul anilor '90 a dus la vânzări reduse, dar puținii cumpărători ai modelului au fost satisfăcuți datorită costului foarte redus de întreținere în comparație cu concurența. Producția a fost oprită în 2006, după observarea lipsei de comenzi, din cauza concurenței acerbe exercitată de modelele Embraer și Bombardier dar și de mai marii Boeing 737, respectiv Airbus A320.

Cei mai importanti clienti

Clientul principal al avionului este AirTran Airways, care deține mai mult de jumătate din avioanele produse (87), urmat de Midwest Airlines (25), Delta Air Lines, Hawaiian Airlines, Cobham, Volotea.

Comentarii