plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Douglas DC10

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Aeronavă de pasageri cu trei motoare, de fuzelaj mare, mediu-lung curier

Producător

Modelul a fost construit de către McDonnell Douglas, pentru a înlocui modelul DC-8 pe distanțe lungi și foarte lungi, fiind primul avion produs de McDonnell Douglas, după fuziunea Douglas cu McDonnell Aircraft Corporation.

Fabricat

Perioada de construcție a fost cuprinsă între anii 1968 și 1988, fiind construite 386 de aeronave civile și 60 de modele militare - aronava militară este numită KC-10 și este folosită ca avion cisternă pentru realimentări aeriene de către armata americană.

Primul zbor

Primul zbor a fost efectuat pe 29 august 1970, aeronava fiind introdusă în serviciu pe 5 august 1971, de către American Airlines.

Status

În prezent, aeronavele tip cargo și cele militare se află în serviciu, cele comerciale fiind retrase - în serviciul cu pasageri, nu mai rămân decât puține modele, majoritatea în serviciu charter.

Descriere

McDonnell Douglas DC-10 este o aeronavă de pasageri cu trei motoare, de fuzelaj mare, mediu-lung curier. Cea mai distinctivă caracteristică sunt cele două motoare montate pe pilonii de sub aripi, și cel de-al treilea motor situate la baza stabilizatorului vertical. Modelul a fost succesorul avionului McDonnell Douglas DC-8 pentru operațiuni de lungă distanță, și competitorul principal al Lockheed L-1011 TriStar. Aeronava este în principal folosită pentru transport de mărfuri, FedEx exploatând 84 de astfel de avioane. Modelul a fost gândit în 1967, ca urmare a revoluționării transportului aerian din anii 1960, când era nevoie de modele cu capacitate aproape dublă. Douglas DC-10 are o capacitate de transport de 380 de pasageri.

Cei mai importanti clienti

Cei mai importanți clienți sunt FedEx Express, Kelowna Flightcraft Air Charter, Transportes Aéreos Bolivianos, primii clienți fiind American Airlines și United Airlines, care au introdus modelul în exploatare comercială în 1971.

Comentarii