plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Douglas DC9

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Avion de pasageri american, cu două motoare, scurt-curier, de fuzelaj îngust

Producător

Modelul Douglas DC-9 este realizat de Douglas Aircraft Corporation, care a decis în 1963 să construiască un avion specializat pentru operațiunile lung și mediu curier, pe liniile scurt-curier, pentru a fi vândut alături de modelul mediu și lung-curier Douglas DC-8.

Fabricat

Aeronava a fost un total succes, 976 fiind produse până în 1982.

Primul zbor

Primul zbor a fost efectuat pe 25 februarie 1965, aeronava intrând în serviciu pe 8 decembrie 1965, cu Delta Air Lines.

Status

În prezent, aeronava se află în uz limitat.

Descriere

Douglas DC-9 sau McDonnell Douglas DC-9 este un avion de pasageri american, cu două motoare, scurt-curier, de fuzelaj îngust. Pentru perioada în care a apărut, fost un avion deosebit de modern, fiind unul din primele avioane de pasageri ce aveau nevoie de doar doi piloți, asigurându-se astfel economii importante, și unul din cele mai bine vândute modele de avioane, fiind surclasat doar de Boeing 737 și Airbus A320. De asemenea, face parte dintre cele mai solide avioane produse vreodată, multe fiind încă în serviciu de pasageri la linii aeriene importante, chiar dacă sunt mai vechi de 30 de ani.

A reprezentat primul model dintr-o familie de avioane foarte populare, versiunile modernizate ale avionului fiind vândute sub numele MD-80, MD-90 și, în sfârșit, Boeing 717, fiind fabricat între 1965 și 1982. Costul unei aeronave se încadrează între 42.5 milioane $ și 48.5 milioane $. Aeronava are o capacitate de transport de 90-135 pasageri.

Cei mai importanti clienti

Principalii utilizatori sunt USA Jet Airlines, Everts Air Cargo, Northwest Airlines, Delta Air Lines, compania americană Northwest Airlines, ce deține peste 100 de astfel de avioane (DC-9 din seria originală), fiind operatorul principal.

Comentarii