plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Metroliner

image
image
image
thumb thumb thumb

Caracteristica generală

Un avion de pasageri regional, presurizat, cu două motoare turbopropulsoare

Producător

Aeronava a fost produsă la început de Swearingen Aircraft, iar mai târziu de Fairchild în San Antonio, Texas, Statele Unite ale Americii.

Fabricat

Producția a avut loc între anii 1968 și 2001, fiind construite peste 600 de aeronave de acest tip.

Primul zbor

Zborul inaugural a avut loc pe 26 august 1969, aeronava fiind introdusă în serviciu în 1972.

Status

Metroliner nu se mai fabrică, dar se află în prezent în serviciu.

Descriere

Fairchild Swearingen Metroliner sau Fairchild Aerospace Metro este un avion de pasageri regional, presurizat, cu două motoare turbopropulsoare. Caracteristicile generale ale aeronavei sunt: o capacitate de transport de 19 pasageri, și un volum cargo de 4.06 m³, lungimea de 18.09 m, anvergura aripii de 17.37 m, o înălțime de 5.08 m, o greutate maximă la decolare de 6.577 kg sau 7.257 kg, este echipată cu 2 motoare turbopropulsoare Garrett AiResearch TPE-331, are viteza maximă de 576 km/h și o viteză de croazieră de 515 km/h.

Două aeronave ale modelului inițial Metroliner au fost livrate în 1972 la Societe Miniere de Bakwanga (MIBA) în Kinshasa, Zair, primul client care a introdus aeronava în serviciu. Prima companie aeriană care a utilizat acest tip de aeronavă a fost Commuter Airlines, în ianuarie 1973, urmată la scurt timp după de Air Wisconsin. În serviciul civil, avionul s-a dovedit a fi popular, cu vânzările pe piața de avioane de 19 locuri ce au rivalizat doar cu Beechcraft 1900. Metroliner este deosebit de popular în Australia. Producția aeronavei s-a încheiat în 1998, însă de această dată avioanele turboreactoare regionale au fost în vogă, iar tipuri de turbopropulsoare au ieșit din preferințele companiilor aeriene, mai multe aeronave rămânând la fabrică nevândute.

Cei mai importanti clienti

Cei mai importanți clienți sunt Ameriflight, Bearskin Airlines, Key Lime Air, Perimeter Aviation.

Comentarii