plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Cele mai nefavorabile orașe de pe planetă

Ciudad Juárez - cel mai criminal
Singapore - cel mai scump
Agbogbloshie - cel mai poluat
Bagdad - cel mai nefavorabil pentru viață
Dacca - orașul cel mai dens populat
Longyearbyen - cel mai rece
Goma - cel mai periculos
Moscova - cel mai nefavorabil pentru călătorii
Ciudad Juárez - cel mai criminal Singapore - cel mai scump Agbogbloshie - cel mai poluat Bagdad - cel mai nefavorabil pentru viață Dacca - orașul cel mai dens populat Longyearbyen - cel mai rece Goma - cel mai periculos Moscova - cel mai nefavorabil pentru călătorii

În baza datelor statistice oficiale, am elaborat un top ale celor mai nefavorabile orașe de pe planetă. Unele din ele au clima prea rece, altele sunt prea scumpe, periculoase, murdare, sunt în criză demografică sau, dimpotrivă, sunt supra populate. Așadar, să alegem cel mai nefavorabil oraș de pe planetă.

Ciudad Juárez - cel mai criminal

Ciudad Juárez - cel mai criminal

Acest oraș mexican se află la hotarul cu SUA și a fost supranumit de presă ”capitala mondială după numărul de omoruri”. Potrivit datelor statistice oficiale, acest oraș are cel mai înalt indicator al decesurilor: în fiecare an, între 120 și 190 de oameni la 100 000 de locuitori sunt uciși de criminali. Luptele dintre dealerii de droguri, omorurile în serie ale femeilor (din anul 1993 până în prezent au fost ucise peste 370 de femei ), răpirile și morțile sunt investigate doar superficial.

Organizaţiile neguvernamentale mexicane au supranumit Ciudad Juárez-ul ca fiind cel mai criminal oraș de pe glob.

Singapore - cel mai scump

Singapore - cel mai scump

În acest an, Singapore a încoronat pentru prima dată rating-ul celor mai scumpe orașe din lume, elaborat de analiticii de la Economist Intelligence Unit, care este o companie-fiică a revistei The Economist.

Acest oraș-stat din Asia de Sud-Est i-a întrecut pe liderii tradiționali: orașele Tokio și Paris.

Din cauză că Singapore este concentrat pe o suprafață relativ mică și nu dispune de propriile resurse naturale, locuitorii săi sunt nevoiți să achite prețuri de circa trei ori mai mari: produsele alimentare sunt scumpe, deoarece absolut toate - de la pâine până la vin - provin din import, tarifele pentru întreținerea locuințelor sunt mari, taxele de stat sunt înalte și impozitul pentru proprietarii de automobile este extrem de mare. De exemplu, pentru ca să cumpărați un Mercedes va trebui să achitați un impozit în valoare de $200 000. În acest fel autoritățile din Singapore luptă împotriva traficului acerb, forțându-i pe oameni să recurgă la transport public și la serviciile de taxi.

Agbogbloshie - cel mai poluat

Agbogbloshie - cel mai poluat

Acest oraș din Ghana s-a făcut renumit în calitate de gazdă a unei uriașe gropi de reziduuri electronice - a doua ca mărime din Africa de Vest. Reziduurile electronice, aduse din SUA, Japonia, Europa poluează solul și apa cu plumb, cadmniu, mercur. Potrivit unor cercetări în domeniu, nivelul substanțelor toxice în mediul natural depășește cu peste o sută de ori norma admisibilă. Copiii localnicilor răscolesc reziduurile toxice în căutarea unor piese și a metalelor neferoase, care pot fi vândute.

Potrivit Institutului American Blacksmith și organizației Crucea Verde Elveția, Agbogbloshie este lider în top-ul a 10 cele mai poluate orașe din lume

Bagdad - cel mai nefavorabil pentru viață

Bagdad - cel mai nefavorabil pentru viață

Compania Mercer Human Resource a elaborat un rating al orașelor lumii, în funcție de nivelul de viață al populației: pe locul 223, adică pe ultimul loc, s-a plasat capitala Irakului, Bagdad. Analiza a fost efectuată în conformitate cu 39 de criterii, grupate în 10 categorii. Au fost evaluate atât situația politică cât și cea socială, condițiile social-culturale și economice, sistemul de sănătate și educație, transportul, serviciile de stat, bunurile de consum, condițiile de trai, petrecere a timpului liber și situația ecologică. Cu toate acestea, nivelul de sărăcie și costul vieții nu au fost luate în considerare.

Datele au fost colectate în periaoda septembrie - noiembrie 2013, iar rating-ul a fost publicat în luna februarie a anului 2014.

Dacca - orașul cel mai dens populat

Dacca - orașul cel mai dens populat

Cei care au călători în acest oraș mărturisesc că acesta miroase urât și este extrem de dens populat. În Dacca, capitală și cel mai mare oraș al Bangladeshului, locuiesc circa 14,8 milioane de oameni (potrivit datelor din studiul efectuat de Demographia World Urban Areas în anul 2014). Acest oraș este cel mai dens populat segment de pe întregul glob, având o densitate a populației de 44 000 de persoane pe km². O mare parte din teritoriul oraşului este străbătută de canale de apă cu miros neplăcut și de râurile Gange și Brahmaputra, fapt ce contribuie la o amplasare și mai densă a locuințelor populației de la malurile acestora. Falezele sunt pline de gunoi, iar râurile pe care merg mii de gondole, bărci, nave comerciale, reprezintă o catastrofă ecologică. Supraropularea orașului este redată cel mai bine de fotografiile cu transport public: oamenii iau prin asalt trenurile, se agață de geamurile și de acoperișul acestora. În Dacca nu mai sunt terenuri libere, de aceea nevoiașii localnici își riscă viața trăind, la propriu, pe căi ferate: făcând comerț, grădini, spalându-și copiii pe șine și ascunzându-se când aud semnalul de apropiere a trenului.

Longyearbyen - cel mai rece

Longyearbyen - cel mai rece

Orașul norvegian Longyearbyen este cea mai nordică localitate populată de pe glob, găzduind peste 1000 de oameni. Doar un număr mic de angajați ai stațiunilor meteo și ai bazelor militare trăiesc la o latitudine nordică mai mare. Acest oraș de minerit este amplasat pe coasta de vest a insulei Spitsbergen, la numai 1305 km de la Polul Nord. În pofida climei arctice, acest orășel are o populație permanentă de 2050 de oameni: majoritatea acestora fac cercetări științifice, lucrează la extragerea cărbunelui sau în domeniul turistic, care devine tot mai solicitat în fiecare an: oamenii sunt entuziasmați să descopere exotismul nordic.

În Longyearbyeneste situat cel mai mare aeroport nordic din lume și un depozit subteran de semințe, creat de ONU remedierea unei eventuale catastrofe de nivel mondial. Temperaturile sunt permanent negative: temperatura medie anuală este de –6 °C, iar cea mai joasă temperatură a fost înregistrată în anul 1986: –46,3 °C .

În acest oraș se aplică o lege ciudată: oamenilor li se interzice să moară pe teritoriul acestuia. Aceasta se explică prin faptul că în condițiile înghețului permanent înmormântarea este foarte anevoiasă. iar corpul, care nu se va descompune din cauza înghețului, ar putea atrage urșii. Oamenii grav bolnavi și pe pat de moarte sunt transportați pe cale aeriană pe continent, într-o altă regiune a Norvegiei. Atacurile de urși sunt atât de frecvente, încât fiecare student este instruit chiar din prima zi de studii cum să tragă cu pușca.

Goma - cel mai periculos

Goma - cel mai periculos

Seismologii prognozează pentru acest oraș african din Republica Congo o soartă asemănătoare cu cea a Pompeii. 377 000 de oameni locuiesc în vecinătatea celui mai periculos vulcan din Africa - Nyiragongo, care din 1882 până în prezent a erupt de peste 30 de ori. Lava umple regulat craterul cu diametrul de 2 km și adâncimea de 250 m, acumulând un lac mortal, ce poate ieși peste maluri în orice moment.

În anul 1977 în timpul erupției vulcanului au murit câteva sute de oameni. În 2002 au fost distruse 14 000 de locuințe, multe dintre ele au fost inundate de lavă și acoperite de cenușă vulcanică până la etajul 2. Spre bucurie, locuitorii acestora au fost evacuați la timp. În ciuda pericolului, populația localnică revine și își construiește locuințele din nou. Populația este în continuă creștere datorită refugiaților care se ascundîn acest orășel din munți de forțele guvernamentale și ale rebelilor.

Potrivit opiniei seismologului italian Dario Tedesco, care a cercetat vulcanul pe parcursul ultimilor 15 ani, tragedia este inevitabilă. ”Nu există nici un dubiu că o erupție va avea loc în timpul apropiat. Goma este cel mai periculos loc pe Pământ”, - a declarat savantul în anul 2012. Un alt pericol pentru localnici este reprezentat de lacul Kivu, care conține o concentrație înaltă de dioxid de carbon și metan: în cazul unui seism aceste gaze ar putea acoperi Goma, făcând imposibilă salvarea oamenilor.

Moscova - cel mai nefavorabil pentru călătorii

Moscova - cel mai nefavorabil pentru călătorii

Capitala Rusiei s-a plasat la sfârșitul rating-ului destinațiilor pentru călătorii, elaborat de portalul TripAdvisor în baza a 54 000 de opinii are turiștilor ce au călătorit în anul 2013. Moscova a luat ultimul loc în 5 nominalizări: ”Cetățeni receptivi”, ”Taximetriști prietenoși”, ”Cele mai bune servicii de taxi”, ”Cel mai bun raport preț-calitate”, ”Cele mai bune hoteluri”. Moscova s-a pomenit în rând cu Mumbai (India), Marrakech (Maroc) și Punta Cana (Republica Dominicană), care de asemenea nu sunt recomandate pentru călători. De asemenea, Moscova este orașul care le creează cele mai mari probleme conducătorilor auto. Potrivit rating-ului companiei olandeze TomTom care a studiat datele a 350 de milioane de sisteme ne navigație din toată lumea, capitala Rusiei de 2 ori s-a plasat pe primul loc pentru trafic rutier anevoios: în anul 2012 și în anul 2013. Cercetătorii au estimat că un conducător auto petrece în medie 5 zile pe an în ambuteiajele din Moscova.

Comentarii