plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Pentru ce poate fi amendat un turist?

Amenzi contra gumelor de mestecat
Amenzi contra ouălor de ciocolată
Amenzi contra săruturilor
Ținută sau comportament indecent
Se interzice să hrăniți animalele
Amenzi contra gumelor de mestecat Amenzi contra ouălor de ciocolată Amenzi contra săruturilor Ținută sau comportament indecent Se interzice să hrăniți animalele

Pentru ce poate fi amendat un turist? 

Necunoașterea legilor nu ne scutește de răspundere. Uneori, pentru a atrage atenția poliției într-o țară străină este destul să hrăniți păsările într-o piață, să faceți duș după orele 23:00 sau să vă sărutați pe plajă. Urmează să vă povestim despre cele mai neașteptate și neobișnuite amende aplicate în diferite țări ale lumii.

Contra gumei de mestecat

Amenzi contra gumelor de mestecat

În Singapore, supranumit și orașul amenzilor, se interzice să mestecați o gumă și, cu atât mai mult, să o scuipați pe asfalt. Amenda în valoare de 1000 de dolari singaporezi se aplică pentru mestecarea gumelor, cumpărarea sau vânzarea acestora. Aceeași sumă prevede și amenda pentru cei care mănâncă în metrou sau traversează strada la culoare roșie. Guma de mestecat a fost interzisă în anul 1992: în acest fel autorităţile luptă cu problema poluării străzilor, băncilor, ascensoarelor și a trotuarelor.

Contra ouălor de ciocolată

Amenzi contra ouălor de ciocolată

Recent, în SUA au fost interzise ouăle de ciocolată Kinder Surprise: acestea nu se găsesc în magazine și nu pot fi aduse în țară, în caz contrar riscați o amendă de $300, iar părinții riscă până și privarea de drepturi părinteşti. În opinia autorităților, produsele alimentare nu pot conține obiecte străine necomestibile, piesele mici ale jucăriilor ce se află în interiorul oului de ciocolată prezintă un pericol pentru copil. Vameşii americani confiscă ouăle transportate ilegal și le aplică amenzi turiștilor.

Contra săruturilor

Amenzi contra săruturilor

Începând cu toamna anului 2013, în Viena se interzice să vă sărutați în metrou. Va trebui să plătiți o amendă de €50 dacă vă sărutați, mancați alimente puternic mirositoare sau ascultați muzică fără căști în metrou. Autoritățile planifică să interzică sărutatul în toate tipurile de transport public.

Apropo, sărutatul este interzis nu numai în capitala austriacă, dar și în majoritatea țărilor islamice, inclusiv în Malaezia, India și Emiratele Arabe Unite. Totuși, cea mai mare amendă se aplică în Indonezia: un sărut într-un loc public va atrage o amendă de 300 mln. de rupii sau, în cel mai rău caz, chiar și privare de libertate pe 10 ani. Săruturile sunt interzise chiar și în țara romantismului - Franța.

Ținută sau comportament indecent

Ținută sau comportament indecent

Într-o serie de state, turiștii care au o ținută sau un comportament indecent riscă o amendă pentru abdoment gol, un costum de baie prea generos, nudism și, fără doar și poate, pentru sex pe plajă. În unele state sunt interzise majoritatea lucrurilor care le plac turiștilor. De exemplu, în Emiratele Arabe Unite doamnelor li se se interzice să poarte un costum de baie, iar bărbaților să poarte slipi de baie foarte strânși pe corp și să vorbească cu femeile localnice, să le facă poze fără permisiunea acestora, să încalce ordinea publică, să se îmbrace indecent, să consume băuturi alcoolice, să înjure și chiar să se joace cu mingea în locurile unde se odihnesc familiile cu copii. Femeilor li se interzice să iasă în oraș, având unele părți ale corpului dezgolite. Sexul pe plajă atrage urmări serioase: proces de judecată, amendă, arest și deportare. Pedepsele cele mai aspre se aplică pentru cuplurile în care partenerii sunt de același sex și pentru cuplurile care nu sunt căsătorite. În perioada sezonului de vârf, în Emiratele Arabe Unite au loc raidurile, în urma cărora foarte mulți turiști se aleg cu amenzi.

În multe țări ale lummii, inclusiv în Turcia, Grecia, Egipt, Thailanda, Italia și Spania, sexul pe plajă se pedepsește cu amendă și chiar cu privare de libertate.

Contra liniştii

Turiștii obișnuiesc să se veselească și să petreacă pe timp de seară, însă în unele țări aceasta este ilegal. Într-o serie de state, amendă riscă cei care vor cânta prea tare cu vocea sau la instrumente muzicale sau dacă vor privi televizorul la un sonor excesiv pe timp de seară. În acest fel, în Turkmenistan nu aveți voie să faceți gălăgie de la 23:00 până la 7:00, în caz contrar valoarea amendei variază de la 5 la 10 salarii minime pe economie. În Germania trebuie să respectați liniște mortală între orele 22:00 și 6:00: chiar și o încercare de a face duș ar putea fi întreruptă de poliție, sesizată de vecinii dvs. Amenda poate urca până la €10 000. În Mauritius, este interzis să aprindeți materiale pirotehnice în localități populate și în apropierea drumurilor chiar și pe timp de zi. Infractorii riscă o amendă de până la 3000 de rupii și un arest pentru o perioadă de până la 10 zile.

Reguli de import

Fiecare stat are anumite reguli vamale. Unele din ele pot părea absurde, dar totuși va trebui să le respectați. De exemplu, este interzis să aduceți în Nigeria apă minerală și carbogazoasă, bere și pastă de dinți. În Australia se interzice să aduceți produse lactate, produse care conțin ouă. carne și produse din carne, semințe, fructe și legume proaspete, sol și nisip, biomateriale și pește crud. Dacă în valiza dvs. vor fi găsite aceste produse, veți primi o amendă în valoare de 250-1800 de dolari australieni, iar procesul de judecată cu aplicarea amenzii în mărime de 66 000 de dolari australieni sau privare de libertate pe termen de până la 10 ani. De asemenea, trebuie să fiți informat despre legile foarte dure din Chile: ”...până și un măr pe care l-ați primit pe bordul avionului și l-ați uitat în bagajul de mână va deveni obiectul unui litigiu și va atrage după sine o amendă”.

Profanarea drapelului și a monedei

Dacă portretul regelui este ilustrat pe moneda națională, atunci trebuie să aveți un comportament foarte respectuos. În Thailanda este interzis să călcați pe bani, să îi șifonați, să rupeți bancnotele, întrucât orice imagini ale familiei regale sunt sub protecție, chiar și acelea din ziare și reviste. Păstrarea banilor în buzunarul din spate poate fi interpretată ca fiind o insultă gravă a monarhului.

Este necesar să tratați cu respect toate simbolurile naționale, inclusiv drapelul. Chiar și o poză în stil nud poate fi interpretată ca fiind o profanare: pentru o sesiune foto de acest fel artista Paulina Rubio a primit o amendă în sumă de 52 600 peso. În Italia, pentru profanarea drapelului se aplică o amendă de la €1000 până la €5000.

Se interzice să hrăniți animalele

Se interzice să hrăniți animalele

În unele țări, chiar și o distracție inocentă precum este să hrănești animalele se poate solda cu o amendă. De exemplu, în Tanzania este interzis să hrăniți orice animale din parcurile naționale. În Tailanda este interzis să hrăniți elefanții. Conform opiniei autorităților, turiștii le dereglează digestia animalelor, servindu-i cu banane și trestie de zahăr. Cu atât mai mult, elefanții flămânzi pot deveni periculoși, cerând tot mai multe dulciuri. Amenda constituie $310 pentru turiști, iar dresorul riscă, pe lângă amendă (în aceeași valoare), și privare de libertate pe termen de șase luni. Cu toate acestea, dresorii de elefanți deseori le oferă turiștior posibilitatea de a hrăni animalele, contra unei sume de bani. După incidentul în care richinii au atacat niște turiști, în Egipt a fost strict interzisă hrănirea peștilor în mare și pescuitul. Încălcarea acestor reguli va atrage o amendă de $15 de persoană și o amendă între $15 000 și $50 000 pentru centrul acvatic care a permis comportamentul periculos al turistului.

În Veneția, Florența, Geneva, Paris, Londra, Helsinki, precum și într-o serie de alte orașe, se interzice să hrăniți porumbeii în piețile centrale, deoarece aceștia murdăresc și deteriorează monumentele și clădirile istorice. În Veneția, unde se numără peste 100 000 de porumbei, spălarea monumentelor și reparația acestora îi costă pe fiecare dintre contribuabilii din oraș câte €275. Un turist care va mânca semințe va trebui să achite o amendă, suma acesteia variind între €50 și €600.

În multe dintre orașele situate pe mare se interzice hrănirea pescărușilor, dat fiind numărul în creștere al populației acestora. Un turist visător, care nu cunoaște această lege, va trebui să achite în orașul belgian Oostende o amendă în sumă minimă de €250, în orașul britanic Suffolk - aproximativ €3000, iar în orașul-stațiune Warnemünde din Germania - €5000.

Comentarii