plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
plane-in
swap
plane-out
×
persons
Adulți
12+ ani
1
Copii
2-12 ani
0
Bebeluși
0-24 luni
0

Șase locuri interzise turiștilor

Insula Quiemada Grande
Insula Surtsey
Insula Sentinel de Nord
Biserica ISE din Japonia
Rezervații de tigri în India
Insula Gruiland
Insula Quiemada Grande Insula Surtsey Insula Sentinel de Nord Biserica ISE din Japonia Rezervații de tigri în India Insula Gruiland

Unele colțuri ale lumii sunt atât de periculoase, încât se recomandă să fie numai admirate de la înălțime. Astfel, în 2004 aborigenii unei insule au împușcat în elicopterul autorităților indiene care a sosit pentru a face o vizită populației băștinașe, după ce aceștia au fost victimile unui tsunami.

Vă prezentăm 6 locuri unde accesul turiștilor este interzis.

Șase locuri interzise turiștilor

Am ales șase locuri de pe Pământ, unde din mai multe motive accesul turiștilor este interzis.

Insula Quiemada Grande

Motivul interzicerii: foarte mulți șerpi veninoși

Insula Quiemada Grande

Insula Quiemada Grande aflată la 35 km distanță de coasta Braziliei doar se pare a fi un colț de rai pe pământ. O călătorie pe aceste ținuturi vă poate pune în pericol viața, așa cum pe acest pământ roiesc șerpi veninoși: pe o suprafață de 0,43 km2 locuiesc în jur de4000 de specii de șerpi. Cel mai periculos este șarpele Bothrops. Veninul său este de 5 ori mai puternic decât a celorlalți reprezentanți ai familiei de viperă: o mușcatură al acestuia provoacă necroza țesutului. Din acest motiv autoritățile braziliene au interzis vizitarea insulei Quiemada Grande, care mai este numită Insula Șerpilor. Cu toate acestea, de-a lungul coastei se practică diving-ul și pescuitul.

Insula Surtsey

Motivul interzicerii: cercetări științifice

Insula Surtsey

În 1963 în apele Inslandei au avut loc o serie de erupții a vulcanului subacvatic și ca urmare la scurt timp s-a format o nouă insulă cu o suprafață de 2,7 km2. Acesta a devenit obiect de studiu pentru mulți oameni de știință din mai multe țări, așa cum el prezintă un model vizibil al apariției insulei și a vieții pe ea. De atunci Surtsey, numit în onoarea personajului mitologic Surta, conducătorul uriașilor de foc, este vizitat doar în scopuri știintifice și este o zonă interzisă pentru turiști. Pe parcusului întregii existențe a insulei oamenii de știință au urmărit cum plantele, insectele, viermii și păsările se adaptează, cum piatra vulcanică ponce devine fertilă. Dacă în 1980 insula număra 20 de specii de plante, atunci în 2008 acestea au ajuns la numărul de 69. Către anul 2000 eroziunea și mareele au micșorat suprafața insulei până la 1,5 km2, însă la momentacest proces de “reducere” a insulei conform opiniei oamenilor de știință s-a încetinit.

În anul 2008 insula a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, fiindu-i recunoscută în acest modvaloarea știintifică.

Insula Sentinel de Nord

Motivul interzicerii: agresia aborigenilor

Insula Sentinel de Nord

Înuna din insulele Andaman din GolfulBengal, care oficial aparține Indiei, locuiește un trib foarte periculos, numit Sentinelese: acesta evită orice fel de contact cu oamenii și opune rezistență în mod violent oricărei invazii. Oamenii de știință presupun că aborigenii au trăit izolați timp de 60 000 de ani. Potrivit diverselor estimări, în prezent pe insulă trăiesc de la 50 pînă la 400 de oameni. Acești oameni, nu doar evită contactele, ascunzându-se în pădure de dușmani, dar șiîn mod activ își apără teritoriul folosind sulițe, arcuri și săgeți. În 2004 aborigenii au împușcat un helicopter al autorităților indiene care au venit să-i viziteze după producerea unui tsunami. În 2006 ultimele victime ale aborigenilor au fost niște pescari care s-au deplasat cu barca în acele regiuni. După producerea acestui omor, autoritățile indiene au avertizat cetățenii să se țină cât mai departe de tribul Sentinele și de ținuturile pe care ei le populează. Toate încercările oamenilor de știință să ia legătura cu ei au fost zadarnice. Pe lângă populația periculoasă, mai există încă o dilemă în ceea ce privește posibilitatea vizitării Insulei Sentinel de Nord: aceasta bucată de pămînt cu suprafața de 72 km2 este împânzită de recife, fapt ce a provocat scufundarea unui număr mare de nave în trecut.

Biserica ISE din Japonia

Motivul interzicerii: intrarea este permisă doar persoanelor alese

Biserica ISE din Japonia

În Japonia cel mai important loc sfânt îl reprezintă complexul bisericesc Ise-Dzing. Principala biserică este înconjurată de un gard înalt de lemn, iar accesul este permis doar clericilor de rang înalt și membrilor familiei imperiale. În capela principală, creată pentru împărat și împărăteasă, accesul vizitatorilor este interzis: aceștia pot vedea doar acoperișul,clădirea fiind înconjurată de patru garduri.

Până în 1945 Biserica Ise era un loc și mai greu de accesat: el a fost separat de lumea exterioară de râul Miyagawa-cho, care simboliza frontiera dintre pământul sacru și cel lumesc. Călugărilor le era strict interzis să traverseze râul- se considera că aceasta va compromite sacralitatea altarului și va aduce necazuri asupra Japoniei.

Rezervații de tigri în India

Motivul interzicerii: conservareapopulațiilor de specii rare

Rezervații de tigri în India

În 2012 Curtea Supremă din India a anunțat despre închiderea pentru turiști a tuturor parcurilor naționale unde se aflau tigrii bengalezi. Tuturor autorităților indiene li s-a ordonat să creeze zone-tampon pentru speciile aflate pe cale de dispariție. Această masură a avut un impact negativ asupra turiștilor, însă a permis restabilirea populației de feline. Cu cîteva zile în urmă, Fondul Mondial pentru Natură din Federația Rusă a anunțat că în ultimii patru ani numărul de tigri în India a crescut cu 30%, de la 1706 specii în 2010, până la 2226 în 2014.

Insula Gruiland

Motivul interzicerii: testarea armelor bacteriologice

Insula Gruiland

În 1942 autoritățile britanice au cumpărat insula scoțiană Gruiland cu suprafața de 196 ha pentru testarea armei bacteriologice, denumită antrax. Britanicii au fost multumiți de rezultat: s-a dovedit că antrax-ul afectează teritoriul destul de tare și pentru o perioadă lungă, și prezintă pericol pentru viața oamenilor cât și pentru cea a animalelor, pentru zeci de ani, provocând moartea în 95% din cazuri. Până în anii ‘80 insula a fost unul din cele mai mortale locuri de pe planetă - orice vizită a fost interzisă. Abiaîn 1896 oamenii de știință s-au angajat ”să curățe” insula: ei au pulverizat 280 tone de formaldehidă pe care au diluat-o cu apă de mare, după care au adus pe Gruiland câteva oi. Acestea au supraviețuit și au rămas sănătoase, iar în 1990 insula a fost declarată un loc sigur dar nimeni nu a îndrăznit să locuiască pe aceasta. Arheologii avertizează că sporii antrax-ului au rămas în componența solului, ceea ceînseamnă că acesta nu va fi prielnic pentru viață încă o sută de ani.

Comentarii